Weboldal kereső

Oldalunkon a magyar .hu weboldalak leírása között kereshetsz. Keresőmotorunk folyamatosan járja a magyar webet linkről-linkre, és megpróbál leírást találni a weboldalakról, hogy ezáltal bekategorizálhatóak legyenek. (Pl.: időjárás, egészség stb.)

Hogyan keressek?

Ne egy öszetett problémára, inkább kategóriára keress! Olyan összefoglaló weboldal kategóriára próbálj keresni, ami jól leírja a problémád. Ha szabadszavas keresőt keresel, irány a Google, DuckDuckGo, Bing, Yahoo

Például ha egy fenti keresőben, bizonyos nevű vitaminra keresnél, nálunk speciális a név helyett érdemesebb csak a "vitamin" szóra keresni. Így kapsz egy listát a weblapokról amik vitaminnal foglalkoznak. Ha vásárolni szeretnél, specializáld a keresést például a "webáruház" szóval, így a "vitamin webáruház" szóra a találati lista valamelyik oldalán biztosan tudsz majd vásárolni is.

Kik követnek?

Az informatika kényelmével oda a magánéletünk. Előfordult már, hogy nem értettük honnan is kapunk személyre szabott reklámot? Bizonyos termékekre keresve a neten, pár weboldal meglátogatása után, más weboldalakon lévő reklámokban látjuk viszont keresésünket? Napjaink kőolaja az adat, vigyázzunk kinek milyen adatot vagy szokást árulunk el magunkról. A szörcsnél figyelünk arra is, hogy milyen oldalra küldünk téged. A találatok alatti információs részen láthatod, hogy a listán lévő oldal milyen módon tud követni téged.

Követhetnek közösségi oldalak. Ha be vagy jelentkezve egy közösségi oldalra, a böngésződre helyezett sütikkel követhetnek téged más weboldalakra is. A keresőrobotunk jelenleg a google, facebook, twitter és linkedin közösségi oldalak követését figyeli, jelenleg még béta verzióban. A találati oldalon zöld négyzetben olvashatod annak a közösségi oldalnak nevét, aki követni fog majd téged az adott oldalon.

A weboldalak figyelhetik a viselkedésedet amíg böngészel rajtuk, és a weboldalak tulajdonosainak, statisztikai adatokat szolgáltatnak ezekkel a módszerek. Például, hogy a felhasználók az oldal melyik részét nézik legtöbbet, vagy épp mire kattintanak a leggyakrabban stb. Így az egérkövetéstől, kattintás és billentyű leütéséig mindent figyelhetnek. Ez az adott oldalon névtelenül megy, bár igyekeznek már szokások és sok egyéb módon fiókokat összekapcsolni. Az ilyen weboldalakat a találati listán az oldal leírása alatti viselkedés figyelés feliratú sárga négyzettel jelöltük.

Egyre elterjedtebbek a bányászkódot használó weboldalak. A kriptovaluta bányászásáról rengeteget lehet olvasni, hogy hogyan is működik. Mostanában azonban már weboldalak látogatóival is bányásztatnak kliensoldali scriptekkel. Van, hogy szándékosan, van hogy egy támadás eredményeként. A találati listán a weboldalak alatt ezt piros bányászat felirattal jelöljük.

Még mit tudhatnak rólam?

Az IP címünk nem személyes adat, hiszen nem állapítható meg vele pontos személyazonosság. Például egy cég IP címével akár több ezer alkalmazott is kommunikálhat egy belső hálózatból kifelé. Mivel nem személyes adat, ezért a weboldalak megnézhetik IP címünket amiről a kérést indítottuk feléjük, de akár tárolhatják is azt. Az internetszolgáltató ebből meg tudja mondani a pontos címünket, azonban egy weboldal általában csak város pontosággal tudja ezt megmondani. Feltéve persze ha néz ilyen adatot, de ez sajnos csak az adatvédelmi nyiltakozatból derül ki, azonban a fent írt Viselkedés figyelés feliratból sejthetjük, a Google feliratból biztosan tudhatjuk, hogy az adott oldal meg tudja mondani rólunk, hogy melyik városból nézzük, természetesen névetelenül.

Ez nem összekeverendő azzal, amikor például mobiltelefonról netezve találkozhatunk olyan kéréssel, hogy egy adott lap meg szeretné tudni a helyzetünket. Ez a fentiektől merőben más technológia, itt a telefonunk GPS adatait akarják elérni, és a fent említettel ellentétben ez pontos adatokat szolgáltat, és itt van lehetőségünk ezt visszautasítani.

Ezért mi is megadjuk a lehetőséget, hogy egy weboldal meglátogatása előtt megtekinthető legyen, hogy mi a weblapot futtató szerver IP címe, és hogy merre található helyileg. A szörcsön IP címre is kereshetsz, ilyenkor a találati listán láthatod azokat az oldalakat, amiket arról a szerverről hostolnak. Az adatok mellett még a lap domain címről is kapunk információt, hogy pontosan mikor delegálták, azaz mikor regisztrálták be.

Megtekintés látogatás nélkül

A szörcsön lehetőséged van megtekinteni a találati listán lévő oldalt, annak meglátogatása nélkül is. Ezt úgy tehetes meg, ha a találati listán a weboldalak alatti információs részben rákattintasz az m betűre.

Miért nem a szokásos linkgyűjtemény?

A linkgyűjtemények napjainkban is hasznos oldalak, de már a nagyobb keresőket használja a legtöbb ember még akkor is, ha a két dolog nem ugyanaz. Amíg egy linkgyűjteményt bizonyos kategóriájú weboldalak megkeresésére használjuk, például ha érdekelnek az időjárás, hírek, tőzsde, recept, autóalkatrész oldalak, addig egy keresőben sokkal speciálisabban is kereshetünk. Nem weboldalakra, hanem akár azok tartalmán belül is.

Sokan használják a linkgyűjteményeket linképítésre, hiszen ha a keresőmotorok látják, hogy többen hivatkoznak egy oldalra, értékesebbnek találják azt. A linkgyűjteményeket általában emberek tartják karban, azaz egy szűrőn már át is mennek a rajta szereplő weboldalak. Ez a hátrányuk is, hiszen rengeteg linkgyűjteménben látjuk, hogy már nem létező oldaka mutatnak.

Ezért ami korábban jó volt, az mára már nem feltétlenül az. A robotok a sok kimenő link miatt látják, hogy egy linkgyűjteményből mutatnak weblapunkra. A sok kimenő link pedig egyre értéktelenebbé teszi a ránk mutató oldalt, és ez sajnos már negatív hatást is válthat ki (a linkgyűjtemény minőségétől függően). Ez az oka annak, hogy mi nem robotoknak, csak a felhasználóinknak mutatjuk meg linkjeinket nem kategóriákba szedett, hanem egyszerűbb kereshető formában.

Miért van itt a weboldalam?

Keresőrobotunk kizárólag olyan weblapokat indexxel, akik ezt nem tíltják a meta robots HTML elem content részében az alábbi módon: content="noindex". Keresőrobotunk csak a weboldalak főoldalát tölt le. Egy oldal értéke alapján, ezt nagyjából havonta egyszer teszi meg.